Najlepsze przepisy na nuggetsy kurczaka: Przepis na uciekające kurczaki

Najlepsze przepisy na nuggetsy kurczaka: Przepis na uciekające kurczaki
Autor Magdalena Szablicka
Magdalena Szablicka21 grudnia 2023 | 8 min

Nuggetsy kurczaka to bardzo popularne danie, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. W tym artykule podpowiemy, jak przygotować chrupiące, złociste nuggetsy w domu. Przedstawimy sprawdzony przepis oraz kilka trików, dzięki którym uzyskasz idealną panierkę. Dowiesz się, jakie mięso wybrać, jak przygotować marynatę i która panierka zapewni najlepszy efekt. Na koniec zdradzimy też, jak usmażyć nuggetsy, by były chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.

Jak zrobić chrupiące nuggetsy

Aby zrobić naprawdę chrupiące nuggetsy, kluczowe jest przygotowanie odpowiedniej panierki. Najlepsza będzie panierka składająca się z mieszanki bułki tartej, mąki i przypraw.

Bułka tarta zapewni chrupkość i złocisty kolor panierce. Ważne, aby użyć bułki tartej grubej, a nie bułki tartki - wtedy panierka będzie grubsza i chrupiąca. Do bułki tartej dodajemy mąkę - najlepiej mąkę pszenną lub kukurydzianą. Mąka sprawi, że panierka będzie bardziej elastyczna i mocniej przylegała do mięsa.

W panierce koniecznie muszą się znaleźć też przyprawy - sól, pieprz, papryka, majeranek, czosnek. Przyprawy dodadzą smaku i aromatu naszym nuggetsom.

Taka panierka z bułki tartej, mąki i przypraw będzie idealnie chrupiąca. Dobrze jest też panierkę połączyć z jajkiem, ale o tym za chwilę w kolejnym punkcie.

Dodatkowe wskazówki na chrupiącą panierkę

Aby panierka idealnie przylegała do mięsa, można namoczyć porcje mięsa najpierw w roztrzepanym jajku, a dopiero później w panierce. Jajko stworzy lepką warstwę na kurczaku, dzięki której panierka się sklei. Jeśli zależy nam na super grubym i chrupkim efekcie, ten krok obowiązkowy!

Trzeba też pamiętać, aby nie panierować zbyt wcześnie. Najlepiej od razu przed smażeniem. Panierka robi się wilgotna i oblepi mięso, co zaburza chrupkość.

Przepis na panierkę do kurczaka

Panierka składająca się z bułki tartej, mąki i przypraw to podstawa dobrych nuggetsów. Oto przykładowy przepis na taką panierkę:

  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Można przygotować większą ilość panierki i przechowywać w szczelnym pojemniku. Przed użyciem warto sprawdzić, czy panierka nie zwilgotniała i w razie potrzeby dosuszyć ją.

Jak przygotować mięso przed panierowaniem?

Aby panierka dobrze się skleiła z mięsem i była chrupiąca, kurczaka trzeba odpowiednio przygotować. Mięso powinno być pokrojone w kostkę - lepiej z mniejszych kawałków uformować potem większe kształty, niż panierować w całości duży kawałek kurczaka.

Następnie mięso można krótko zamarynować - dodanie przypraw, jogurtu, musztardy czy cytryny na 15-30 minut przed panierowaniem wzmocni smak i aromat nuggetsów.

Mięso powinno być lekko osuszone z wilgoci przed panierowaniem. Można delikatnie osączyć na ręczniku papierowym albo potrzepać w worku z mąką.

Kluczowe jest, aby panierować bezpośrednio przed smażeniem, kiedy mięso jest suche. Wtedy panierka się nie oblepia i zachowuje chrupkość.

Sekret chrupkości nuggetsów

Jak już wspomnieliśmy, kluczem do idealnie chrupiących nuggetsów jest przede wszystkim przygotowanie odpowiedniej panierki oraz unikanie zwilżania jej przed smażeniem.

Równie ważne jest jednak także właściwe smażenie. Nuggetsy powinny smażyć się na głębokim tłuszczu w temperaturze ok. 180 stopni. Tłuszcz powinien całkowicie zakrywać kawałki mięsa.

Nuggetsy smażone w zbyt niskiej temperaturze lub na zbyt małej ilości tłuszczu nie będą równo zrumienione i nie uzyskają tej wymarzonej chrupkości.

Trzeba też uważać, aby nie przesmażyć kawałków mięsa. Z reguły nuggetsy są niewielkie, więc wystarczy smażyć je 3-4 minuty z każdej strony.

Uważne monitorowanie procesu smażenia i zachowanie odpowiedniej temperatury tłuszczu to klucz do sukcesu i idealnej chrupkości!

Temperatura tłuszczu 180 stopni
Czas smażenia 3-4 minuty z każdej strony

Jak przygotować mięso na nuggetsy

Najlepsze przepisy na nuggetsy kurczaka: Przepis na uciekające kurczaki

Przygotowanie mięsa to bardzo ważny etap w tworzeniu nuggetsów. Od tego zależy nie tylko chrupkość panierki, ale także smak i soczystość gotowego dania.

Wybór odpowiedniego mięsa

Do przygotowania nuggetsów najlepiej nadaje się mięso z piersi kurczaka lub indyka. Zawiera ono mniej tłuszczu i łatwiej się rozdrabnia. Dobrą alternatywą może być też udziec z kurczaka.

Mięso powinno być świeże, dobrze wykrojone z kości i bez ścięgien.

Rozdrabnianie mięsa

Kolejny krok to porozdrabnianie mięsa na małe kawałki. Można posiekać mięso nożem na desce lub zmielić je w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach. Im bardziej rozdrobnimy mięso, tym nuggetsy będą bardziej delikatne.

Z rozdrobnionego mięsa formujemy kształty nuggetsów - kulki, kostki itp. Ważne, aby były mniej więcej podobnych rozmiarów, żeby równo się usmażyły.

Marynowanie

Aby dodać mięsu smaku, warto zamarynować je na 15-30 minut przed panierowaniem. Do marynaty nada się jogurt, musztarda, sos sojowy, cytryna, zioła i przyprawy. Zamarynowane mięso zyska ciekawy aromat i będzie bardziej soczyste.

Marynata nada smak nuggetsom

Marynowanie mięsa przed panierowaniem to świetny sposób na to, aby nasze nuggetsy były nie tylko chrupiące, ale także apetycznie pachniały i miały ciekawy smak. Jak przygotować dobrą marynatę?

Podstawą jest połączenie przypraw, ziół i kwasów. Możemy użyć np. musztardy, jogurtu lub soku z cytryny plus ulubione przyprawy - pieprz, paprykę, czosnek, majeranek czy oregano.

Oto kilka przykładowych marynat na nuggetsy:

  • Jogurtowa - jogurt naturalny + zioła prowansalskie + sól i pieprz
  • Musztardowo-cytrynowa - musztarda + sok z cytryny + czosnek granulowany
  • Majerankowa - oliwa + sok z cytryny + majeranek + papryka słodka

Mięso marynujemy 15-30 minut w lodówce. Po tym czasie należy je wyjąć, osączyć z nadmiaru płynu i natychmiast panierować. Dzięki temu panierka nie zmoknie, a mięso zachowa dodany smak i zapach z marynaty.

Jak usmażyć idealne nuggetsy

Ostatnim krokiem w przygotowaniu chrupiących nuggetsów jest ich usmażenie. Jest to bardzo ważny etap, ponieważ od tego zależy, czy nasze nuggetsy będą złociste i idealnie chrupiące.

Wybór oleju

Do smażenia najlepiej użyć oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia - np. rzepakowego, słonecznikowego, kukurydzianego lub sojowego. Można też użyć smalcu lub oliwy z oliwek.

Nie zaleca się smażenia na margarynie czy masłe klarowanym, gdyż zawierają dodatki, które mogą się przypalić w wysokiej temperaturze.

Rozgrzanie oleju

Bardzo ważne jest, aby olej był dobrze rozgrzany przed dodaniem nuggetsów. Powinien osiągnąć temperaturę ok. 180 stopni. Wtedy utworzy się na nuggetsach chrupiąca skorupka.

Aby sprawdzić, czy olej jest gotowy, można wrzucić kostkę chleba. Jeśli zacznie intensywnie syczeć i brązowieć, to znak, że olej ma idealną temperaturę do smażenia.

Usmażenie

Kiedy olej jest dobrze rozgrzany, ostrożnie wkładamy partiami nuggetsy. Powinny zasyczeć, a olej lekko się zabąbelkować dookoła nich.

Smażymy 2-3 minuty na złoty kolor, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Odsączamy nadmiar tłuszczu.

Uważamy, aby nuggetsy nie przypaliły się. Cały proces smażenia nie powinien trwać dłużej niż 4-5 minut.

Podajemy od razu, najlepiej z frytkami i ulubionym sosem!

Podsumowanie

W tym artykule dowiedzieliśmy się, jak przygotować idealne, chrupiące nuggetsy kurczaka w domu. Przedstawiono przepis na panierkę ze składników, które zapewnią wyjątkową chrupkość. Podano też wskazówki, jak przygotować mięso i zamarynować je, by nuggetsy były soczyste i smaczne. Wyjaśniono także, jakie są sekrety udanego panierowania oraz smażenia.

Kluczem do sukcesu okazuje się zastosowanie odpowiedniej panierki z bułki tartej, mąki i przypraw oraz przestrzeganie zasad panierowania tuż przed smażeniem. Smażenie w wysokiej temperaturze tłuszczu i monitorowanie czasu finalizuje dzieło.

Dodatkowe porady, jak dobrać olej do smażenia czy jaką marynatę zastosować do mięsa, pomogą w profesjonalnym przyrządzeniu chrupiących nuggetsów. Całość podana w przystępny, przyjazny sposób z pewnością zachęci do samodzielnego eksperymentowania w kuchni.

To kompletny poradnik dla każdego, kto marzy o idealnych, chrupiących nuggetsach i chce poznać ich sekret. Z pewnością warto skorzystać z tych wskazówek przy następnej okazji na przygotowanie tych smacznych dań.

Najczęstsze pytania

Do przygotowania nuggetsów najlepiej nadaje się mięso z piersi kurczaka lub indyka. Zawiera ono mniej tłuszczu i łatwiej się rozdrabnia. Dobrym wyborem może być również udziec z kurczaka. Ważne, aby mięso było świeże, dobrze oczyszczone z kości i ścięgien.

Mięso można posiekać nożem na desce lub zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach. Im bardziej rozdrobnimy mięso, tym nuggetsy będą bardziej delikatne. Następnie formujemy je w kulki, kostki lub inne kształty.

Zdecydowanie warto! 30-minutowe marynowanie w musztardzie, jogurcie, sosie sojowym czy cytrynie sprawi, że mięso będzie soczyste i smaczne. Przy okazji nabierze interesującego aromatu od przypraw z marynaty.

Aby sprawdzić, czy olej osiągnął odpowiednią temperaturę 180 stopni, wrzućmy do niego na próbę kostkę chleba. Jeśli zacznie intensywnie syczeć i szybko brązowieć, oznacza to, że olej jest idealnie rozgrzany do smażenia nuggetsów.

Chrupiące, złociste nuggetsy najlepiej smakują prosto po usmażeniu. Podajemy je na ciepło z ulubionym sosem (np. czosnkowym, tzatziki) i frytkami lub ziemniakami. Świetnie komponują się z surówkami, szczególnie z kapusty pekińskiej lub białej.

5 Podobnych Artykułów

  1. Jak dbać o nawodnienie organizmu latem?
  2. Gdzie obejrzeć e filmy Przełęcz ocalonych - najlepsze platformy VOD
  3. Gigantyczny rekin atakuje znowu: gdzie obejrzeć "Meg 2"?
  4. Najlepsze filmy dekady: 10 niezapomnianych produkcji kinowych
  5. Skandynawski chłód: 10 duńskich filmów, które musisz zobaczyć
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Magdalena Szablicka
Magdalena Szablicka
Od wielu lat pasjonuję się zdrowym odżywianiem i gotowaniem. Na blogu dzielę się przepisami z użyciem soli himalajskiej oraz poradami, jak ograniczyć sól w codziennej diecie. Propaguję zdrowsze zamienniki soli.


 

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły